Dziś: 16 Sierpień 2018    |    Imieniny: Nora, Joachim, Roch

Wiele atrakcji podczas Święta Ogrodów w Proszowicach

Dnia 10 czerwca w Zespole Placówek Caritas w Proszowicach odbył się 13. Festiwal Święto Ogrodów, którego symbolem był słonecznik. Tegoroczny Festiwal wpisał się w 10 - lecie powstania Ogrodu Biblijnego. O idei powstania Ogrodu z pasją opowiadała i oprowadzała po nim pani dr hab. Zofia Włodarczyk – autorka projektu. We wspólne świętowanie wpisał  I Marsz Godności Osób Niepełnosprawnych, który tego dnia zorganizowany został przez Starostę Powiatu Proszowickiego oraz Dyrektora Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Proszowicach przy współpracy z Caritas w Proszowicach. Marsz zakończył się piknikiem i wspólną zabawą integracyjną.W Ogrodzie gościliśmy również prace prof. Karola Badyny. Centralnym punktem eskpozycji były rzeźby: Kokon Całun Zmartwychwstanie oraz Matka Boża w formie piety z martwym Chrystusem na kolanach, gdzie postać bolejącej Matki Jezusa wpisuje się w oba układy - pionowy i poziomy, czyli boski i ludzki. Dla najmłodszych odbyłyby się warsztaty ART – ECO połączone z promocją książki „Mali ogrodnicy w wielkim mieście” prowadzone przez panią Martę Kulę-Ulatowską. Obchody święta zakończyły występy muzyczne: koncert chóru Laetus Cantus, recital Krzysztofa Bochenka oraz Koncert zespołu „Bez reszty”.

Partnerem Głównym obchodów 10. rocznicy utworzenia pierwszego w Polsce Ogrodu Biblijnego było Województwo Małopolskie.

13. Festiwal Święto Ogrodów współfinansowany był ze środków Wojewody Małopolskiego oraz ze środków PFRON będących w dyspozycji Starostwa Powiatowego w Proszowicach.