Dziś: 23 Czerwiec 2018    |    Imieniny: Wanda, Józef, Albin

O św. Matce Teresie z wolontriuszami w Hospicjum

Dnia 28 maja w Hospicjum Caritas im. Św. Matki Teresy z Kalkuty odbyło się spotkanie integracyjno-formacyjne dla wolontariuszy hospicyjnych. Rozmowy przy wspólnym stole oraz słodki poczęstunek miały stworzyć okazję do integracji, ale to przede wszystkim otwarte serca umożliwiły Wolontariuszom coraz bliższe poznawanie się i dzielenie się doświadczeniami zdobytymi podczas pracy w hospicjum.

Następnie uwaga wolontariuszy została skierowana na patronkę stacjonarnego hospicjum w Kielcach - Św. Matkę Teresę z Kalkuty, której życie i posługę nakreślił koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu. Zafascynowany postacią ubogiej kobiety p. Damian Zegadło przedstawił poprzez fragmenty filmów i książek motywy jakimi się kierowała Św. Matka Teresa z Kalkuty, a także konkretne działania jakie podejmowała na rzecz najbardziej chorych, odrzuconych, umierających. Podczas spotkania Święta Patronka była z nami obecna w znaku relikwii. Mamy nadzieję, że jej świadectwo życia będzie inspiracją i zachętą dla wszystkich, a szczególnie dla wolontariuszy hospicyjnych.