Dziś: 16 Czerwiec 2019    |    Imieniny: Alina, Aneta, Justyna

Kieleckie świetlice Caritas na festynie profilaktycznym

20 maja 2018 r., w ramach XVI Świętokrzyskich Dni Profilaktyki,  odbył się Festyn Rodzinny w Parku Miejskim zorganizowany m.in. przez Świętokrzyskie Centrum Profilaktyki i Edukacji w Kielcach. Swoje stoisko wystawiły również dwie świetlice środowiskowe CARITAS Diecezji Kieleckiej: „Pod Aniołem” i „U Józefa”.

Podczas festynu każdy znalazł coś dla siebie. Straż Miejska i Stowarzyszenie FRAKTAL  pokazywali, jak udzielić pierwszej pomocy, świetlice działające na terenie Kielc postawiły na działania manualne – spod rąk dzieci wychodziły wachlarze, gipsowe figurki, zwierzątka z filcu… Nie zabrakło też pokazu młodych fryzjerów ze szkół policealnych, którzy kolorowali głowy zachwyconych dzieciaków. Gdy ktoś znudził się zwiedzaniem stoisk, mógł posłuchać i obejrzeć występy na scenie: w rolę tancerzy i wokalistów wcielili się wychowankowie świetlic środowiskowych. Pogoda dopisała, więc Park Miejski szybko zapełniał się całymi rodzinami chcącymi skorzystać z atrakcji.

Świetlice CARITAS stworzyły wspólne stoisko. Oprócz podziwiania na nim dotychczas wykonanych prac plastycznych (figurki, ramki, jajeczka), można było samemu pomalować gipsowe serduszka albo dać sobie namalować na twarzy jakieś zwierzątko. Największym zainteresowaniem cieszyły się jednak pieski, kotki, żyrafy, motyle i miecze wykonane z balonów oraz ogromne bańki mydlane, które każdy mógł spróbować zrobić. Moc atrakcji powodowała, że na stoisku wciąż było pełno zainteresowanych wspólną zabawą.

Festyn Rodzinny można zaliczyć do udanych. Warto wspomnieć, że zabawa przeplatana była cenną wiedzą, np. jak kogoś uratować, jak obronić się przed atakiem psa, a trafne odpowiedzi były nagradzane.