Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

Jubileusz 25-lecia Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie

W sobotę, 19 maja 2018r odbył się jubileusz 25-lecia działalności Domu dla Niepełnosprawnych im. Sługi Bożego ks. Wojciecha Piwowarczyka w Piekoszowie funkcjonującego w strukturach Caritas Diecezji Kieleckiej oraz 20-lecia Katolickiego Stowarzyszenia Osób Niepełnosprawnych, ich Rodzin i Przyjaciół ,,Nasz Dom”.

Uroczystość rozpoczęła się Mszą Świętą pod przewodnictwem bpa Jana Piotrowskiego, celebrowaną również przez wielu księży związanych z Domem. W homilii ks. Biskup podkreślił, że historia 25 lat piekoszowskiego Domu to historia osób, które ten Dom budowały, w nim posługują, ale przede wszystkim osób chorych, starszych i niepełnosprawnych, które z niego korzystają. Zaapelował, by w chwilach trudnych osoby niepełnosprawne i ich rodziny czerpały siłę z nadziei chrześcijańskiej. Licznie zgromadzonym na Mszy Świętej osobom niepełnosprawnym, ich rodzinom, przyjaciołom i pracownikom Domu pomagali w modlitwie wolontariusze poprzez piękną oprawę muzyczną.

Po Mszy Świętej szanowni goście zostali podjęci obiadem. Po nim została wyświetlona prezentacja, dzięki której można było poznać osoby zaangażowane w budowę i uposażanie  Domu, pracowników ofiarnie spełniających swą posługę oraz osoby chore, starsze i niepełnosprawne korzystające z wczasorekolekcji (turnusów rehabilitacyjnych), Domu Pomocy Społecznej, Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego, z poradni lekarskiej, oddziału rehabilitacji dziennej, ze szpitalnego oddziału rehabilitacji ogólnoustrojowej, z lokali aktywizujących i rehabilitacji w trybie ambulatoryjnym. Prezentacja ukazała  etapy powiększania Zespołu Placówek Caritas poprzez dobudowanie kaplicy, pomieszczeń do rehabilitacji i części mieszkalnej w 1996 r., następnie Centrum Usług Rehabilitacyjnych w latach 2006-2007 oraz lokali aktywizujących w latach 2014-2015; przybliżyła codzienne życie w Domu jak również wydarzenia nadzwyczajne w postaci licznych pielgrzymek i wyjazdów integracyjnych osób niepełnosprawnych i pracowników. Najbardziej wzruszające były słowa przedstawicieli osób  niepełnosprawnych oraz wolontariuszy. Zwrócili oni uwagę na niepowtarzalny klimat Domu w Piekoszowie sprawiający, że osoby niepełnosprawne i wolontariusze z całej Polski chętnie i wielekroć tu przyjeżdżają.

Po przemówieniach zostały rozdane książki pod tytułem „Dom dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie im. Sługi Bożego ks. Wojciecha Piwowarczyka. Jubileusz 25-lecia Domu (1993-2018) i 20-lecia Katolickiego Stowarzyszenia Osób Niepełnosprawnych, ich Rodzin i Przyjaciół «Nasz Dom» (1998-2018)”. Została ona napisana przez dziewięć osób mocno związanych z Domem, które z różnych punktów widzenia opisują jego życie.

Kolejnym elementem bogatego programu uroczystości była sztuka oparta na myślach Karola Wojtyły a wyreżyserowana przez Annę Osławską pod tytułem „Lekcja pokory”. Przedstawili ją krakowscy aktorzy. Później śpiewano pieśni uwielbienia oraz litanię loretańską z pomocą wolontariuszy, którzy całe 25 lat pomagają osobom niepełnosprawnym w czasie wakacyjnych wczasorekolekcji.

Na zakończenie, chcąc pogłębiać miłość do Ojczyzny, wyświetlono film o majorze Henryku Dobrzańskim – „Hubal”.

Wyrażamy wdzięczność Gminnemu Ośrodkowi Kultury w Pikoszowie za udostępnienie nagłośnia i krzeseł oraz Szkole z Piekoszowa za wypożyczenie krzeseł i naczyń, sklepowi Media Markt z Kielc za pożyczenie telewizora, Regionalnemu Ośrodkowi Debaty Międzynarodowej w Kielcach za wyświetlenie filmu „Hubal”, wolontariuszom z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego z Podzamcza Chęcińskiego, ze szkoły w Łosieniu i wielu innym za pomoc, pracownikom za wielki trud przygotowania uroczystości, przedstawicielom mediów za nagłośnienie naszego jubileuszu, gościom za zaszczycenie nas swoją obecnością.

Każdy jubileusz skłania zwykle do refleksji, podsumowań, sięgania do korzeni. Podczas wystąpień poszczególnych przedstawicieli urzędów mówiono m.in. o jednym z  aspektów działalności Domu, który leży
u podstaw całej idei jego powstania - o środowisku ludzi niepełnosprawnych. Wielokrotnie wspominano osobę Sługi Bożego, ks. Wojciecha Piwowarczyka,  i Jego ważną posługę, którą zainicjował już w latach 80-tych ubiegłego wieku. To on dostrzegł ogromne zmarginalizowanie osób niepełnosprawnych i starał się temu zaradzić na miarę ówczesnych możliwości. Dzięki niemu zostały zorganizowane pierwsze wczasorekolekcje, Msze św. w domach chorych,  nawiązane zostały relacje życzliwości i serdeczności. Ks. Piwowarczyk skupiał wokół siebie grono ludzi, którzy okazywali wzajemną życzliwość i zrozumienie. Dom w Piekoszowie w dużym stopniu przejął tę inicjatywę. Dla wielu osób stał się symbolem radości, przeżywania wspólnoty, zawiązywania się przyjaźni, a nawet małżeństw. Wielu młodych ludzi, wolontariuszy zdobywało tu doświadczenie opiekując się niepełnosprawnymi, widząc ich budującą cierpliwość, wdzięczność, a nawet radość mimo cierpienia. Wielu czekało wówczas, ale i dziś czeka cały rok z utęsknieniem na ten dwutygodniowy turnus, który stanowi dla niektórych jedyną możliwość spotkania z innymi, wyjścia z domu.

Pragnieniem naszego Domu jest przyjść z pomocą wszystkim niepełnosprawnym, którzy tego oczekują w sferze rehabilitacji fizycznej, ale również o całej sferze emocjonalnej, duchowej i społecznej.

Z okazji wspomnianych jubileuszy życzymy wszystkim osobom niepełnosprawnym, ich rodzinom i przyjaciołom akceptacji, szacunku i wzajemnej miłości, która zapewni poczucie trwałego szczęścia.