Dziś: 22 Lipiec 2018    |    Imieniny: Maria, Magdalena, Wawrzyniec

Ośrodek Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem – ruszyła nowa edycja projektu

Caritas Diecezji Kieleckiej realizuje kolejną edycję projektu: Ośrodek Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem na zlecenie Ministerstwa Sprawiedliwości.

Pomoc Osobom Pokrzywdzonym jest udzielana nieodpłatnie, przez kadrę posiadającą wieloletnie doświadczenie: pracownik pierwszego kontaktu, psycholog, adwokat, radca prawny, mediator, komornik. Pomoc psychologiczna i pomoc pracownika pierwszego kontaktu udzielana jest również świadkom i osobom najbliższym.

Adresatami Projektu mogą być wyłącznie osoby pokrzywdzone przestępstwem spowodowanym przez wypadek komunikacyjny, rozbój, kradzież, groźby karalne, niealimentacja, kradzież, przemoc w rodzinie, oszustwo, handel ludźmi i inne przestępstwa.

Pomocy z Funduszu nie udziela się jeżeli od czasu popełnienia przestępstwa upłynął okres dłuższy niż 5 lat. W szczególnie uzasadnionych przypadkach (np. w razie wypadku komunikacyjnego) może być udzielona pomoc w czasie dłuższym niż 5 lat.

Zakres wsparcia, jaki oferuje Ośrodek obejmuje następujące działania: pomoc prawna, psychologiczna, terapeutyczna, pomoc materialna w zakresie pokrycia kosztów leczenia, rehabilitacji, zakupu odzieży, żywności, zapłaty za zakwaterowanie, przejazdy związanych z uzyskaniem świadczeń, szkolenia, koszty wynikające z opieki nad dziećmi itp.

Pomagamy osobom pokrzywdzonym przeciwko którym nie toczą się żadne postępowania karne. Beneficjenci projektu nie mogą być sprawcami przestępstw.

Szczegółowe informacje w zakładce projekty.

Jeśli doświadczyłeś przemocy lub innego rodzaju przestępstwa skontaktuj się z nami telefonicznie lub przyjdź do naszego Ośrodka.

ul. Urzędnicza 7b, 25 – 720 Kielce

41 366 48 47 lub 784 531 622

Projekt współfinansowany ze środków Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej – Funduszu Sprawiedliwości