Dziś: 17 Sierpień 2018    |    Imieniny: Anita, Julianna, Jacek

Pielgrzymowaliśmy do Sanktuarium w Łagiewnikach

W sobotę 14 kwietnia 2018 roku odbyła się XV Ogólnopolska Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie.

Z Caritas Diecezji Kieleckiej w spotkaniu wzięło udział ok. 100 osób, a wśród nich pracownicy różnych placówek, wolontariusze indywidualni, członkowie Szkolnych Kół Caritas z Brynicy, Porzecza i Sukowa oraz Parafialne Zespoły Caritas z parafii Św. Wojciecha w Kielcach, Świętego Krzyża w Kielcach i Wszystkich Świętych w Brzezinach.

Uroczystości w Łagiewnikach rozpoczęły się o godz. 11.00. Dla młodszych zostało zorganizowane spotkanie w Auli św. Jana Pawła II w trakcie, którego zaprezentowana została m.in pantomima o sł. Bożej Hannie Chrzanowskiej. Osoby dorosłe wzięły w udział w konferencji o przyszłej błogosławionej.

Najważniejszym punktem programu była uroczysta Eucharystia w Bazylice Bożego Miłosierdzia pod przewodnictwem metropolity krakowskiego abp Marka Jędraszewskiego. Homilię wygłosił abp Wiesław Szlachetka, Przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski. Zachęcał w niej do przyjaźni z Jezusem, która zaowocuje naszym rozwojem. Podkreślał także wartość uczynków miłosierdzia w życiu chrześcijanina.

Po mszy świętej organizatorzy przygotowali ciepły poczęstunek dla ponad 2 tys. pielgrzymów. Na placu przed Sanktuarium odbywały się animacje ewangelizacyjne, a piękna pogoda sprzyjała wspólnemu świętowaniu.

Spotkanie zakończyło się nabożeństwem z Koronką do Bożego Miłosierdzia. Zebrani modlili się o pokój na świecie, a szczególnie w Syrii oraz w intencji dzieł Caritas.

Pielgrzymka zakończyła obchody Tygodnia Miłosierdzia w Polsce.