Dziś: 25 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Aurelia, Władysław, Kamil

Święto Patronalne Caritas - Biskup Piotrowski wręczył medale

W II Niedzielę Wielkanocną 8 kwietnia 2018 r. w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Kielcach odbyły się Diecezjalne obchody Niedzieli Miłosierdzia Bożego. Głównej Mszy św. przewodniczył Biskup Kielecki Jan Piotrowski. Uroczystość zgromadziła wielu kapłanów, siostry zakonne, parafian i pielgrzymów.  W homilii bp Piotrowski powoływał się na słowa św. Jana Pawła II, że Kościół żyje swoim prawdziwym życiem, gdy wyznaje i głosi miłosierdzie jako jeden z fundamentów codzienności wierzących. - Duch Święty szanując naszą wolność podpowiada nam czyny miłosierdzia i dzięki Jego mocy możemy przynosić owoce miłości. Biskup przypominał, że Niedziela Miłosierdzia Bożego to także święto patronalne Caritas. - To okazja, by skierować słowa uznania i wdzięczności pod adresem pracowników i wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas, Szkolnych Kół Caritas a także tym wszystkim, którzy z potrzeby serca podejmują dzieła miłosierdzia. W tych dziełach dokonuje się niejako wyścig miłości – mówił w homilii ksiądz biskup.

Wyrazem uznania i podziękowania dla osób, które angażują się w działalność charytatywną jest przyznawany przez Biskupa Kieleckiego medal „Beati Misericordes”. Na zakończenie liturgii  wyróżnienia te otrzymali p. Andrzej Kobiałka, Siostry Zgromadzenia Najświętszej Rodziny z Nazaretu w Kielcach oraz Siostry Służebniczki Bogarodzicy Dziewicy Niepokalanie Poczętej w Jędrzejowie:

Po zakończonych uroczystościach bp Piotrowski udał się do Hospicjum im. św. M. Teresy z Kalkuty w Kielcach, odwiedził tam wszystkie sale, każdego chorego obdarzając słowem pociechy i błogosławieństwem.

Nagrodzeni Medalem Biskupa Kieleckiego „Beati Misericordes” w dniu 8 kwietnia 2018 r.:

1.      Andrzej Kobiałka

Katecheta w Zespole Szkół Mechanicznych w Kielcach. Założyciel i opiekun jednego z pierwszych w diecezji Szkolnego Koła Caritas. Od kilkunastu lat niestrudzenie angażuje uczniów w wolontariat na rzecz potrzebujących włączając młodzież w zbiórki żywności, kwesty, posługę w placówkach dla chorych i starszych oraz w  działalność na rzecz Hospicjum św. M. Teresy z Kalkuty w Kielcach. Pan Andrzej prowadzi pomoc na rzecz uczniów chorych i znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej. Wychowuje młodzież w duchu chrześcijańskiego miłosierdzia, osobistą postawą dając świadectwo swej wiary oraz miłości Boga i bliźniego.

2.      Siostry Zgromadzenia Najświętszej Rodziny z Nazaretu w Kielcach

Siostry Nazaretanki od ponad 20 lat pracują w Caritas Diecezji Kieleckiej, zajmują się prowadzeniem punktu pomocy doraźnej organizując wsparcie dla osób najuboższych. Siostry pracują w Biurze Zarządu Caritas Diecezjalnej zajmując się sprawami administracyjnymi i koordynacją usług leczniczych. Szczególnie cenne jest zaangażowanie Sióstr Nazaretanek w prowadzenie Hospicjum im. św. M. Teresy z Kalkuty w Kielcach przez pielęgnację chorych, kampanię Pola Nadziei oraz wiele innych inicjatyw na rzecz chorych i starszych.

3.      Siostry Służebniczki Bogarodzicy Dziewicy Niepokalanie Poczętej w Jędrzejowie

Siostry Służebniczki Dębickie od 2000 r. zaangażowane są w prowadzenie Ogniska Wychowawczego Caritas przy Parafii Świętej Trójcy w Jędrzejowie. Siostry prowadzą zajęcia wychowawcze, edukacyjne i profilaktyczne dla dzieci z rodzin ubogich z terenu Powiatu i Gminy Jędrzejów. Dzieci traktują placówkę jak drugi dom, gdzie mogą otrzymać nie tylko obiad czy inną pomoc materialną, ale przede wszystkim doświadczyć dobroci, życzliwości, akceptacji i wsparcia. Siostry uczą dzieci modlitwy, wrażliwości i kształtują w nich postawy chrześcijańskiej miłości.