Dziś: 25 Kwiecień 2018    |    Imieniny: Marek, Jarosław, Wasyl

Konferencja szkoleniowa opiekunów SKC

Kolejne semestralne spotkanie opiekunów Szkolnych Kół Caritas Diecezji Kieleckiej odbyło się 19 marca 2018 roku w Hospicjum im. Św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach. Wzięło w nim udział 35 nauczycieli koordynujących działania wolontaryjne w placówkach oświatowych.

Spotkanie rozpoczęło się od podsumowania projektu "Miłosierni do końca", w który zaangażowała się młodzież z 4 szkół średnich z Kielc. O wartości wolontariatu młodych w placówkach opiekuńczo-leczniczych opowiadał Damian Zegadło, koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach. Później swoje spostrzeżenia i przemyślenia na temat projektu zaprezentowali uczniowie kieleckich szkół: V LO, ZSK, ZSM, VI LO. Wszyscy zgodnie podkreślali, że była to wyjątkowa przygoda i nauka życia.

W trakcie przerwy, przy poczęstunku był czas na wymianę doświadczeń i luźne rozmowy. Drugą część spotkania rozpoczął ks. Krzysztof Banasik, z-ca dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej, który przybliżył temat: "Niepodległa" - jak rozwijać postawy obywatelskie. Później opiekunowie poznali różne propozycje działań z okazji 100-lecia niepodległości Polski.

Podczas spotkania omówiono również II edycję konkursu miniprojektów wolontaryjnych SKC Caritas Diecezji Kieleckiej "Skrzynka Miłosierdzia" oraz plan pracy SKC w II semestrze roku szkolnego 2017/18.