Dziś: 23 Czerwiec 2018    |    Imieniny: Wanda, Józef, Albin

XIV Ogólnopolska Zbiórka Żywności pod hasłem Tak. Pomagam!

Caritas Diecezji Kieleckiej organizuje przedświąteczną zbiórkę żywności. Zbiórka odbędzie się w dniach 9-10 marca 2018 roku (w piątek w godz. 14-20, w sobotę w godz. 9-19) w ponad 70-ciu sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum, Wafelek, Sklepy  Paleo, Euro Market, Dino, Top Market, Sklepy Euro, Tesco, Lidl.

Akcja przeprowadzona zostanie w następujących miejscowościach naszego regionu: Kielce, Jędrzejów, Miedziana Góra, Busko-Zdrój, Włoszczowa, Koniecpol, Chmielnik, Kazimierza Wielka, Mniów, Sędziszów, Miechów, Słomniki, Proszowice, Koszyce.

Aby wziąć udział w zbiórce wystarczy pamiętać, by podczas robienia zakupów w najbliższy piątek lub sobotę kupić dodatkowy produkt i przekazać wolontariuszom Caritas dyżurującym w sklepach.

Podczas akcji będziemy zbierać żywność z długim terminem ważności: cukier, mąkę, ryż, makaron, olej, konserwy, herbatę, dżemy i słodycze.

Wolontariuszami będą uczniowie szkół rozpoznawani po identyfikatorach. Nadzorować akcję będą wychowawcy szkół, pracownicy Caritas, członkowie Parafialnych Zespołów Caritas oraz pracownicy i wolontariusze innych organizacji i stowarzyszeń. W akcję włączy się około 1200 osób.

Zebrana żywność trafi na świąteczne stoły rodzin wielodzietnych, jak również do osób samotnych, chorych czy bezdomnych.

WYKAZ SKLEPÓW BIORACYCH UDZIAŁ W ZBIÓRCE ŻYWNOŚCI