Dziś: 22 Lipiec 2018    |    Imieniny: Maria, Magdalena, Wawrzyniec

Modlitwa i konferencja w kieleckim Hospicjum

Kilkadziesiąt osób wzięło udział w uroczystościach związanych z XXVI Światowym Dniem Chorego, które odbyły się 13 lutego 2018 r. w Hospicjum im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach.  Obchody rozpoczęły się Eucharystią w kaplicy hospicyjnej, której przewodniczył biskup Andrzej Kaleta. Uczestnicy modlili się w intencji chorych oraz wszystkich, którzy wśród nich posługują. Bp Andrzej zwrócił uwagę, że posługa chorym winna być naśladowaniem Chrystusa, który z miłością pochylał się nad chorymi i nie szczędził  im czasu.  Nawiązał w ten sposób do orędzia papieża Franciszka na tegoroczny Dzień Chorego, który pisał: ”Posługa, jaką Kościół niesie chorym i osobom, które się nimi opiekują, musi być kontynuowana z wciąż odnawianą energią, z wiernością poleceniu Pana i zgodnie z bardzo wymownym przykładem, jego Założyciela i Nauczyciela”.

Po Mszy św. odbyła się konferencja poświęcona posłudze wolontariuszy w hospicjach stacjonarnych i domowych. Obrady otworzył ks. Stanisław Słowik – dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej, który opowiedział o początkach działalności hospicyjnej w diecezji kieleckiej. Do uczestników konferencji swoje słowa skierowali  senator Krzysztof Słoń i wojewoda świętokrzyski Agata Wojtyszek. Wyrazili wdzięczność wszystkim, którzy podejmują miłosierną posługę wśród chorych, zwłaszcza w hospicjach. Dyrektor Caritas Radomskiej ks. Robert Kowalski podzielił się doświadczeniem wolontariatu w Zespole Domowej Opieki Hospicyjnej im. św. Józefa przy Caritas Radomskiej. Przywołał też wiele cennych  rad, które powinni uwzględnić wolontariusze w swej posłudze. Kapelan Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach ks. Sylwester Iwan mówił o duchowych i psychologicznych aspektach pomocy chorym w hospicjum domowym i stacjonarnym. Zwrócił uwagę, że wsparcia potrzebuje nie tylko chory, ale także jego rodzina. Doktor Artur Drobniak, lekarz onkolog, mówił o medycznych aspektach funkcjonowania hospicjów i stwierdził, że obok fachowej pomocy medycznej niezbędnym elementem wsparcia chorego powinna być obecność wolontariuszy. Zachęcił do angażowania się w wolontariat w hospicjum domowym, który wymaga dobrego przygotowania, ale jest cennym wsparciem dla chorego i rodziny i daje wiele satysfakcji  samym pomagającym.

Na zakończenie konferencji ks. Krzysztof Banasik podsumował projekt „Idziemy i głosimy –wolontariusze w posłudze hospicyjnej” realizowany w partnerstwie Caritas Kieleckiej i Caritas Radomskiej przy wsparciu finansowym Caritas Polska. Ks. Banasik podziękował prelegentom za podzielenie się wiedzą i doświadczeniem oraz licznie zebranym uczestnikom konferencji za udział i zachęcił do angażowania się w wolontariat hospicyjny.