Dziś: 27 Maj 2018    |    Imieniny: Juliusz, Magdalena, Jan

Bp Jan Piotrowski na świątecznym spotkaniu Parafialnych Zespołów Caritas

W oktawie Bożego Narodzenia 30 grudnia 2017 r. w Kielcach odbyło się spotkanie przedstawicieli Parafialnych Zespołów Caritas z diecezji kieleckiej. Uroczystości rozpoczęły się w kościele św. Jana Pawła II od Eucharystii sprawowanej pod przewodnictwem biskupa Jana Piotrowskiego w intencji wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas i dzieł charytatywnych przez nich podejmowanych. W wygłoszonej homilii biskup Jan odwołał się do miłosierdzia, z którym szczególnie utożsamiają się zaangażowani w dzieła Caritas. Nie wystarczy doświadczyć miłosierdzia Boga we własnym życiu, ale trzeba aby tego miłosierdzia dzięki nam doznali również ci, którzy go potrzebują.  I nie chodzi o gigantyczne wysiłki urastające do rozmiarów czynów ponadludzkich. Pan Jezus wskazuje prostą drogę, na którą składają się małe gesty. One w Jego oczach nabierają ogromnej wartości, ponieważ na ich podstawie będziemy osądzeni. Symbolem wielkości dzieła miłosierdzia jest kubek wody podany spragnionemu – mówił ksiądz biskup Jan Piotrowski. W serdecznych słowach wyraził on wdzięczność za posługę miłosierdzia - dziękujmy gorąco Bogu za działalność naszej diecezjalnej Caritas i jej parafialnych oddziałów. Dziękujmy za wszystkich, którzy oddają swój czas, swoje ręce, swoje serce, aby Caritas była znakiem Bożej miłości w świecie poprzez nasze zwykłe, ludzkie działania

Po Mszy św. dzieci ze Świetlicy Środowiskowej Caritas "U Józefa" w Kielcach przedstawiły jasełka. Następnie w pobliskim Centrum Integracji Społecznej składano sobie życzenia, dzielono się opłatkiem i śpiewano kolędy. Ks. dyr. Stanisław Słowik podziękował zebranym za całoroczną miłosierną posługę, a ks. Krzysztof Banasik przedstawił harmonogram działań PZC w roku 2018. Na zakończenie bp Jan udzielił wszystkim pasterskiego błogosławieństwa.

W diecezji kieleckiej funkcjonuje ok. 40 Parafialnych Zespołów Caritas. Opiekują się oni chorymi w domach, rozdzielają żywność potrzebującym i angażują się w rozmaite akcje inspirowane  przez diecezjalną Caritas.