Dziś: 18 Grudzień 2017    |    Imieniny: Laura, Bogusław, Gracjan

Dzień skupienia pracowników Caritas w Kielcach

Dnia 25 listopada 2017 r. w Hospicjum im. św. M.Teresy z Kalkuty w Kielcach  odbył się kolejny dzień skupienia pracowników Caritas Diecezji Kieleckiej. Rozważania prowadził ks. Sylwester Iwan - kapelan Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego i Szpitala Dziecięcego w Kielcach. Spotkanie rozpoczęło się od projekcji filmu ukazującego szereg sesji terapeutycznych matki i córki. Ks. Sylwester omówił film i poprowadził dyskusję. Poruszano zagadnienia relacji rodzinnych, problemów, zranień, kryzysów i sposobów ich uzdrowienia. W drugiej części dnia skupienia miała miejsce adoracja Najświętszego Sakramentu i Eucharystia. W homilii ks. Iwan zachęcał do pogłębiania życia duchowego przez modlitwę, sakramenty i odpowiednią formację. Brak zaangażowania w tej sferze grozi nam duchowym obumieraniem - mówił celebrans.

To ostatni w tym roku dzień skupienia pracowników Caritas, w którym uczestniczyło blisko 90 osób. Wcześniejsze spotkania formacyjne odbyły się w Piekoszowie i Proszowicach. Dziękujemy tym współpracownikom, którzy wzięli udział w dniach skupienia. To przejaw odpowiedzialnej troski o formację duchową, do której pracowników katolickich instytucji charytatywnych zobowiązuje nauczanie Kościoła.

Gościmy:

Odwiedza nas 30 gości oraz 0 użytkowników.

• bank.JPG
  • cebule.JPG