Dziś: 16 Lipiec 2018    |    Imieniny: Maria, Stefan, Eustachy
error

[sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/PZC_Busk0_Zdroj is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Parafialne Zespoły Caritas na spotkaniu w Busku- Zdroju

W niedzielę 1 października 2017 r. w parafii św. Brata Alberta w Busku- Zdroju odbyło się diecezjalne spotkanie Parafialnych Zespołów Caritas. Miejsce to wybrano ze względu na przeżywany Rok Świętego Brata Alberta. Eucharystii przewodniczył ks. dr Stanisław Słowik - dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej. Wraz z ks. prałatem Janem Tusieniem- proboszczem parafii św. Wojciecha w Kielcach modlili się w intencji Parafialnych Zespołów Caritas i dzieł miłosierdzia przez nie podejmowanych. Po nabożeństwie, ks. dziekan Marek Podyma - proboszcz miejscowej parafii opowiedział o historii powstania kościoła i dziełach podejmowanych przez wspólnotę parafialną w duchu albertyńskim. Następnie w domu parafialnym odbyło się spotkanie formacyjne w którym uczestniczyli przedstawiciele kilkunastu PZC z diecezji kieleckiej. Ks. Słowik opowiedział o formach pomocy osobom bezdomnym w związku z nowymi rozwiązaniami prawnymi, a ks. Krzysztof Banasik- zastępca dyrektora przedstawił program "Spiżarnia Caritas".  Daje on możliwość pozyskiwania żywności z krótkim terminem ważności od producentów, hurtowników, supermarketów i przekazywania jej osobom potrzebującym w parafiach. Na zakończenie omówiono harmonogram działań PZC na najbliższe miesiące. Spotkanie zwieńczył poczęstunek przygotowany przez miejscową grupę Caritas w pięknej Izbie Chleba.

{gallery}galeria/PZC_Busk0_Zdroj{/gallery}