Dziś: 23 Wrzesień 2017    |    Imieniny: Tekla, Bogusław

Młodzi wolontariusze Caritas spotkali się w Łodzi

W dniach 9-10 września 2017 roku 50-cio osobowa delegacja Caritas Diecezji Kieleckiej wzięła udział w Ogólnopolskim Zjeździe Młodych Wolontariuszy Caritas w Łodzi. W jej składzie znaleźli się członkowie Szkolnych Kół Caritas z ZSK w Kielcach, ZPO w Promniku, ZPO w Piekoszowie, Gimnazjum w Tumlinie oraz SP w Porzeczu.

Spotkanie rozpoczęła Eucharystia w Kościele Matki Bożej Zwycięskiej. Po jej zakończeniu organizatorzy z Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprosili wszystkich na grę miejską „Śladami św. Faustyny”. Grupa została podzielona na kilkuosobowe patrole. Inne trasy przygotowano dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów. Wśród zadań czekało m.in. przygotowanie krzyżówki dot. objawienia Pana Jezusa w parku Wenecja, wypisanie obietnic dla osób odmawiających koronkę, wykonanie lwa dla chorego dziecka. Młodzi zgłębiali nie tylko ciekawostki z życia św. Faustyny, ale poznawali również atrakcje Łodzi. Nasza delegacja mocno zaangażowała się w grę miejską i aż 2 patrole zostały nagrodzone, zajmując I i II miejsce w kategorii gimnazjów.

Sobotni wieczór uczestnicy spędzili w Hali Expo na uwielbieniu poprowadzonym przez wspólnotę „Mocni w Duchu”. Hitem okazał się hymn spotkania pt. „Światło – follow it”. W drugiej części uwielbiania na salę przybył Jezus Eucharystyczny i młodzi mieli okazję do osobistej adoracji. Po błogosławieństwie grupy udały się na nocleg w miasteczku akademickim.

Niedziela rozpoczęła się śniadaniem podanym do pokoi. Następnie wolontariusze udali się do centrum Łodzi, skąd wyruszył przemarsz ulicą Piotrkowską. Korowód młodych uśmiechniętych ludzi w czerwonych koszulkach Caritas prowadziła św. Faustyna, św. brat Albert i bł. Karolina obecni w relikwiach. Marsz odbył się pod hasłem „Od zabawy do świętości”.

Spotkanie zakończyła uroczysta Eucharystia sprawowana w łódzkiej katedrze pod przewodnictwem biskupa Ireneusza Pękalskiego z Łodzi. Homilię wygłosił bp Wiesław Szlachetka - przewodniczący Komisji Charytatywnej Episkopatu Polski.

Dziękujemy Caritas Archidiecezji Łódzkiej za zorganizowanie spotkania w którym wzięło udział ok. 1300 wolontariuszy z kilkunastu diecezji.

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy:

Odwiedza nas 24 gości oraz 0 użytkowników.

• biedronka.jpg
  • cebule.JPG