Dziś: 19 Sierpień 2017    |    Imieniny: Konstancja, Emilia, Julian

Wczasorekolekcje w Piekoszowie ze św. Ignacym

Na początek tegorocznego sezonu turnusów wczasorekolekcji w Domu dla Niepełnosprawnych  w tym roku gościliśmy silną ekipę pasjonatów metody na życie chrześcijańskie, którą proponuje Święty Ignacy Loyola. Byli to o. Tomasz Rakowski, al. Andrzej Błędziński oraz Katarzyna Panek. Na kilka dni przyjechał także o. Zbigniew Szulczyk. Chcemy  wyrazić ogromną wdzięczność za trud siania ziarna miłości Bożej, która jest silniejsza niż każda ludzka niepełnosprawność,  czy bieda.

W dniach 2 - 16 lipca, jak co roku, przyjechali na dwa tygodnie turnusowicze na wózkach inwalidzkich, ażeby poprawić kondycję duchową i fizyczną. Spotkało ich wiele niespodzianek  Oprócz rehabilitacji medycznej i atrakcji zwykłych na turnusie rehabilitacyjnym, po południu intensywnie uczyli się samodzielności na zajęciach aktywnej rehabilitacji. Wyjątkowe były jednak dla nich rekolekcje o budowaniu domu własnego życia, oparte na Ćwiczeniach św. Ignacego. W ciekawy sposób połączono je z  warsztatami psychoterapeutycznymi. W formie zabawy warto było przyjrzeć się z bliska akceptacji siebie i swej niepełnosprawności, sposobom radzenia sobie ze stresem, czy ulegania opiniom ludzkim. W czasie gry terenowej w poszukiwaniu skarbu poznawali kolejne etapy z życia św. Ignacego. Nie zabrakło także wzmianki o bardzo ważnej zasadzie, dotyczącej  rozmów i komunikacji miedzy ludźmi.

A ile  radości i niespodzianek było przy przygotowaniach i realizacji kolejnych punktów programu zajęć – trudno wszystko opisać szczegółowo, pozostanie w pamięci, jako wspomnienia wakacyjne.

Uczestnicy wyjechali  napełnienie nowymi siłami na szarą codzienność i ubogaceni nowymi przyjaźniami.

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy:

Odwiedza nas 6 gości oraz 0 użytkowników.

• cebule.JPG
  • zielen.jpg