Dziś: 21 Październik 2017    |    Imieniny: Urszuli, Celiny, Hilarego

Rusza akcja Tornister Pełen Uśmiechów

Caritas Diecezji Kieleckiej przed inauguracją roku szkolnego organizuje pomoc dzieciom w ramach ogólnopolskiej kampanii Tornister Pełen Uśmiechów.

Akcja realizowana jest jako odpowiedź na potrzeby dzieci z uboższych rodzin. Darczyńcy przygotowują wyprawki szkolne za pośrednictwem diecezjalnych i parafialnych Caritas do plecaków, które później przekazywane są dzieciom. Akcja odbywa się również dzięki wsparciu licznych, prywatnych i instytucjonalnych ofiarodawców.

Podczas środowej audiencji inicjatywę pobłogosławił również sam Papież Franciszek. Wyprawki szkolne pakują również znani Polacy. Wśród nich: Para Prezydencka, Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak i Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki.

„Tornister Pełen Uśmiechów to jedna ze sztandarowych akcji Caritas w Polsce. Cieszymy się, że z roku na rok coraz więcej ludzi angażuje się, by podarować dzieciom nie tylko piękne rzeczy, ale przede wszystkim uśmiech. Zależy nam, by stopniowo budować w naszych podopiecznych pewność, że dzięki pracy i wytrwałości mogą spełnić swoje marzenia o przyszłości.” – powiedział ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska..

Zachęcamy osoby indywidualne, grupy osób, firmy do włączenia się w to dzieło. Dary rzeczowe w postaci plecaków, piórników, zeszytów, długopisów, flamastrów, bloków rysunkowych i innych przyborów szkolnych można przekazywać za pośrednictwem Biura Caritas przy Placu Najświętszej Maryi Panny 1 w Kielcach. W kampanię włączają się także parafie diecezji kieleckiej. W wielu kościołach do specjalnych koszy zbierane będą podstawowe artykuły szkolne.

Dzieło to można także wesprzeć wpłacając środki na zakup wyprawki szkolnej na konto Caritas Diecezji Kieleckiej  nr 21 1050 1416 1000 0005 0011 5811 z dopiskiem „Tornister Pełen Uśmiechów”.

BANK ŻYWNOŚCI W KIELCACH

Banku Żywności w Kielcach przeciwdziała marnotrawieniu żywności.

Gościmy:

Odwiedza nas 42 gości oraz 0 użytkowników.

• cebule.JPG
JSN Pixel template designed by JoomlaShine.com