Dziś: 25 Maj 2017    |    Imieniny: Grzegorz, Urban, Magda

Zakończył się projekt termomodernizacji budynków Caritas

Caritas Diecezji Kieleckiej od października 2014 r. do końca kwietnia 2017 r.  realizowała projekt  „Termomodernizacja obiektów Caritas Diecezji Kieleckiej wraz z budową instalacji solarnych". Zgodnie z harmonogramem do 30 kwietnia br. wykonane zostały zaplanowane prace w następujących budynkach: Ognisko Wychowawcze w Jędrzejowie, Rodzinny Dom Pomocy w Komorowie, Warsztaty Terapii Zajęciowej w Ostrowie, Środowiskowy Dom Samopomocy w Proszowicach (Świetlica dla Seniorów oraz zaplecza magazynowe i biurowe dla rehabilitacji środowiskowej). Dom Pomocy Społecznej w Świniarach oraz w Hospicjum Stacjonarne w Kielcach.

Wykonano ocieplenie ścian zewnętrznych, wymianę lub modernizację okien, wymianę stolarki drzwiowej, ocieplenie stropów, docieplenie ścian fundamentowych, instalację kolektorów słonecznych, wymianę kotłów i modernizację instalacji centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej. Dodatkowo w Proszowicach zamontowano instalację fotowoltaiczną a w Świniarach pompy ciepła oraz energooszczędne źródła światła.

Efektem przeprowadzonego projektu będzie zmniejszenie zużycia energii cieplnej nawet o 50 % i energii elektrycznej, co pozwoli znacząco zmniejszyć emisję spalin i pyłów szkodliwych dla środowiska naturalnego.

Wartość całego projektu zamknęła się w kwocie 2.566 tys. zł  z czego 80% sfinansowane zostało w ramach Mechanizmu Finansowego EOG i  Norweskiego Mechanizmu Finansowego  za pośrednictwem Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Szczegóły zakresu wykonanych prac w załączniku.

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy:

Odwiedza nas 84 gości oraz 0 użytkowników.

• cebule.JPG
  • biedronka.jpg