Dziś: 25 Maj 2017    |    Imieniny: Grzegorz, Urban, Magda

Marsz Żonkila przeszedł przez Kielce

Marsz Żonkila przeszedł dziś ulicą Sienkiewicza w Kielcach. To inicjatywa, która ma promować ideę opieki hospicyjnej i wspomóc zbiórkę pieniędzy na rzecz Hospicjum im. św. Matki Teresy z Kalkuty. Marsz jest częścią kampanii „Pola Nadziei”, której symbolem jest żółty żonkil.

Ubrani na żółto uczestnicy mieli zwrócić uwagę kielczan na szereg mniejszych inicjatyw, podejmowanych w parafiach czy szkołach, które służą rozwojowi i wsparciu hospicjum. Dyrektor Caritas ks. Stanisław Słowik podkreślił, że dzisiejsza akcja to jedna z wielu inicjatyw, które razem stanowią istotną pomoc w działaniu hospicjum.

Prezydent Kielc Wojciech Lubawski powiedział, że Caritas to instytucja, która niesie dużo dobra. Przykładem tego jest właśnie Marsz Żonkila. Takie działania, w szczególny sposób są objęte wsparciem ze strony miasta. W Marszu wzięli udział również senator Krzysztof Słoń i kurator oświaty Kazimierz Mądzik, którzy od wielu lat wspierają akcje "Pola Nadziei" i inne inicjatywy Caritas związane z ideą hospicyjną. W imprezie uczestniczyli wolontariusze oraz uczniowie szkół podstawowych z Kielc i okolic. Wszystko po to, aby już najmłodszych uwrażliwiać na potrzeby osób chorych. Dzieciom towarzyszył Koziołek Matołek z Pacanowa. Marsz zakończył sie na Placu Artystów, gdzie odbyły się zabawy integracyjne i konkursy. W centrum miasta wolontariusze prowadzili kwestę na rzecz hospicjum, wręczając darczyńcom żonkile.

Hospicjum imienia św. Matki Teresy z Kalkuty zostało oddane do użytku w 2015 roku. Tylko w roku ubiegłym wsparciem objętych zostało 230 osób terminalnie chorych.

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy:

Odwiedza nas 86 gości oraz 0 użytkowników.

• biedronka.jpg
  • cebule.JPG