Dziś: 24 Listopad 2017    |    Imieniny: Flora, Jan, Roman

Marsz Żonkila przeszedł przez Kielce

Marsz Żonkila przeszedł dziś ulicą Sienkiewicza w Kielcach. To inicjatywa, która ma promować ideę opieki hospicyjnej i wspomóc zbiórkę pieniędzy na rzecz Hospicjum im. św. Matki Teresy z Kalkuty. Marsz jest częścią kampanii „Pola Nadziei”, której symbolem jest żółty żonkil.

Ubrani na żółto uczestnicy mieli zwrócić uwagę kielczan na szereg mniejszych inicjatyw, podejmowanych w parafiach czy szkołach, które służą rozwojowi i wsparciu hospicjum. Dyrektor Caritas ks. Stanisław Słowik podkreślił, że dzisiejsza akcja to jedna z wielu inicjatyw, które razem stanowią istotną pomoc w działaniu hospicjum.

Prezydent Kielc Wojciech Lubawski powiedział, że Caritas to instytucja, która niesie dużo dobra. Przykładem tego jest właśnie Marsz Żonkila. Takie działania, w szczególny sposób są objęte wsparciem ze strony miasta. W Marszu wzięli udział również senator Krzysztof Słoń i kurator oświaty Kazimierz Mądzik, którzy od wielu lat wspierają akcje "Pola Nadziei" i inne inicjatywy Caritas związane z ideą hospicyjną. W imprezie uczestniczyli wolontariusze oraz uczniowie szkół podstawowych z Kielc i okolic. Wszystko po to, aby już najmłodszych uwrażliwiać na potrzeby osób chorych. Dzieciom towarzyszył Koziołek Matołek z Pacanowa. Marsz zakończył sie na Placu Artystów, gdzie odbyły się zabawy integracyjne i konkursy. W centrum miasta wolontariusze prowadzili kwestę na rzecz hospicjum, wręczając darczyńcom żonkile.

Hospicjum imienia św. Matki Teresy z Kalkuty zostało oddane do użytku w 2015 roku. Tylko w roku ubiegłym wsparciem objętych zostało 230 osób terminalnie chorych.

Gościmy:

Odwiedza nas 90 gości oraz 0 użytkowników.

• cebule.JPG
  • bank.JPG