Dziś: 25 Maj 2017    |    Imieniny: Grzegorz, Urban, Magda

Caritas z pomocą na Święta

Tradycyjnie w okresie przedświątecznym Caritas Diecezji Kieleckiej zorganizowała pomoc dla osób potrzebujących z terenu diecezji. W dniach 24-25 marca br. przeprowadzono zbiórkę żywności „Tak, pomagam” w 67 sklepach regionu. Z pomocą wolontariuszy Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas zebrano ok. 14,5 ton żywności. Dodatkowo ze środków Caritas zakupiono wędlinę do paczek. W sumie przez Punkt Pomocy Doraźnej w Kielcach i zespoły parafialne w diecezji przygotowano i przekazano potrzebującym około 2200 paczek.

Dla osób bezdomnych i samotnych zorganizowano śniadanie wielkanocne. Odbyło się ono 15 kwietnia w Wielką Sobotę o godz. 10.00 w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Życzenia zlóżył bp kielecki Jan Piotrowski, który mówił, że miłość chrześcijańska skłania nas do tego, byśmy takim osobom pomagali, szczególnie w tym roku, który jest ustanowiony rokiem św. Brata Alberta. Ksiądz Stanisław Słowik dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej powiedział, że organizatorzy chcą z tym wydarzeniem dotrzeć do jak największej liczby osób, tym samym dać wyraz swojej pamięci o każdym potrzebującym człowieku. Zyczenia przekazali też senator Krzysztof Słoń i wojewoda świętokrzyski Agata Wojtyszek. Pokarmy świateczne poświęcił bp Marian Florczyk. W spotkaniu uczestniczyło ok. 400 osób bezdomnych, wszyscy oni otrzymali paczki świąteczne od Caritas. Produkty do paczek pochodziły ze zbiórki żywności, część asortymentu ofiarował Kielecki Bank Żywności, a pieczywo bezpłatnie przekazała Piekarnia Pod Telegrafem. Śniadanie wielkanocne wspólnie z Caritas Diecezji Kieleckiej zorganizowali Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie i Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach.

Jak co roku przed Świętami Zmartwychwstania Pańskiego  Caritas rozprowadzała baranki wielkanocne. Poprzez parafie do wiernych diecezji kieleckiej trafiło 22 tys. baranków z czekolady, które umieszczane są w koszykach ze święconką. Dochód z akcji przeznaczony zostanie na organizację kolonii charytatywnych i dożywianie dzieci z najuboższych rodzin.

Wszelkie dzieła charytatywne nie byłby możliwe bez pomocy wielu darczyńców i wolontariuszy, którym serdecznie dziękujemy za okazaną dobroć.

ks. Krzysztof Banasik

Zdjęcia: Robert Felczak (Radio Kielce)

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy:

Odwiedza nas 25 gości oraz 0 użytkowników.

• zielen.jpg
  • cebule.JPG