Dziś: 26 Lipiec 2017    |    Imieniny: Anna, Grażyna, Mirosława

Ponad 14 ton zebrano podczas zbiórki żywności!

Caritas Kielecka dokonała posumowania zbiórki żywności "Tak, Pomagam", która odbyła się 24-25 marca br. Uwzględniając wszystkie sprawozdania okazało się, że zebraliśmy 14 531,56 kg żywności.  Zbiórka przeprowadzona została w 67-ciu sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum, Wafelek, Paleo, Mini Market, Sklepy Euro, Tesco. Wzięło w niej udział ok. 1100 wolontariuszy Parafialnych i Szkolnych Kół Caritas oraz pracownicy Caritas i wolontariusze innych organizacji. Akcja przeprowadzona została w 20 miejscowościach diecezji kieleckiej. Darczyńcy najczęściej przekazywali makaron, ryż, konserwy mięsne, olej, słodycze,  także  cukier, mąkę, ryż, makaron, kaszę i herbatę.

Bardzo się cieszymy z tak dobrego wyniku tej przedświątecznej akcji. Pozwoli to przygotować ok. 2,3 tys. paczek, które trafią do rodzin ubogich, osób samotnych, chorych i bezdomnych.  Żywność zebrana w terenie pozostanie do dyspozycji Parafialnych Zespołów Caritas, które przekażą ją potrzebującym we własnym środowisku lokalnym. Natomiast żywność zgromadzona w Kielcach trafi do osób zgłaszających się po pomoc w Punkcie Pomocy Doraźnej Caritas oraz do osób bezdomnych w czasie Spotkania Wielkanocnego w WDK w Kielcach.

Serdecznie dziekujemy za życzliwość kierownikom i pracownikom sklepów, klientom, którzy przekazali produkty i wolontariuszom, którzy poświęcili swój czas, by pomóc innym. Kolejny raz doświadczyliśmy jak wielu jest ludzi o dobrych i wrażliwych sercach.

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy:

Odwiedza nas 109 gości oraz 0 użytkowników.

• zielen.jpg
  • cebule.JPG