Dziś: 26 Kwiecień 2017    |    Imieniny: Maria, Marcelina, Marzena

Wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas spotkali się w Jędrzejowie

Ponad 70 osób wzięło udział w diecezjalnym spotkaniu Parafialnych Zespołów Caritas, które miało miejsce 12 marca br. w Parafii Trójcy Świętej w Jędrzejowie. Najpierw uczestnicy spotkania wzięli udział w niedzielnej Mszy św. we wspólnocie parafialnej.

Przybyłych z całej diecezji czlonków PZC serdecznie przywitał proboszcz ks. Leszek Sztandera. Liturgii przewodniczył dyrektor Caritas Kieleckiej ks. Stanisław Słowik, a homilię wygłosił zastępca dyrektora ks. Krzysztof Banasik. Przywołał on słowa Ojca Świętego Franciszka z listu "Misericordia et misera" zachęcające, by nie ustawać w radości i entuzjazmie w niesieniu bogactwa miłosierdzia Bożego, które może się wyrażać w bliskości i czułości wobec bliźnich.

Po Eucharystii odbyło się spotkanie formacyjne. Ks. Słowik przybliżył rys duchowości św. Brata Alberta i zwrócił uwagę, że w roku poświęconym temu Świętemu powinniśmy naśladować jego postawę wobec ubogich, a szczególnie bezgraniczne zaufanie Bogu. Uczestnicy spotkania omówili też wyzwania związane z działalnością Parafialnych Zespołów Caritas w najbliższych miesiącach. Na zakończenie wszyscy udali się na poczęstunek w gościnne progi Ogniska Wychowawczego Caritas im. bł. E. Bojanowskiego.

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy: