Dziś: 25 Maj 2017    |    Imieniny: Grzegorz, Urban, Magda

Biskup Piotrowski poświęcił rozbudowany DPS w Świniarach

W środę 22 lutego 2017 roku odbyło się uroczyste poświęcenie  rozbudowanej części Domu Pomocy Społecznej Caritas w Świniarach. Inwestycja obejmowała adaptację poddasza, remont istniejących pokoi, dobudowę klatki schodowej oraz przebudowę jadalni.

Uroczystość rozpoczęła się  Mszą świętą w kościele p.w. św. Stanisława b.m. w Świniarach, pod przewodnictwem Biskupa Kieleckiego Jana Piotrowskiego. Na poświęcenie przybyli liczni goście, księża z dekanatu Nowy Korczyn, przedstawiciele władz samorządowych  gminy Solec Zdrój i Pacanów,  przedstawiciele  Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Busku Zdroju, Komendant Powiatowej Straży Pożarnej w Busku Zdroju, mieszkańcy wsi, podopieczni Zespołu Placówek Caritas w Świniarach oraz osoby zaangażowane w realizację prac. Po Eucharystii wszyscy przeszli do  Zespołu Placówek Caritas na ceremonię poświęcenia.

Ks. dyrektor Stanisław Słowik przywitał przybyłych gości i zaprezentował efekty inwestycji oraz przedstawił historię powstania Zespołu Placówek Caritas w Świniarach. Wójt Gminy Solec – Zdrój p. Adam Pałys oraz Prezes Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej p. Andrzej Pałys w swoich przemówieniach wyrazili radość, że wspólnym wysiłkiem wielu instytucji udało się powiększyć i zmodernizować obiekt w Świniarach.  Zaproszeni goście mogli zobaczyć nowopowstałe pokoje mieszkalne dla podopiecznych, które są przestronne, wygodne i dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Placówka została wyremontowana dzięki środkom finansowym Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych będących w dyspozycji Województwa Świętokrzyskiego, wsparciu Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji i  oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy: