Dziś: 26 Kwiecień 2017    |    Imieniny: Maria, Marcelina, Marzena

Propozycje działań dla opiekunów Szkolnych Kół Caritas

W dniu 16 lutego 2017 roku odbyło się spotkanie opiekunów Szkolnych Kół Caritas Diecezji Kieleckiej. Tym razem nauczyciele zostali zaproszeni do Schroniska dla Bezdomnych Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta w Kielcach.

Tematem głównym spotkania było „Miłosierdzie na rzecz osób zagrożonych wykluczeniem społecznym”. Na początku kierownik schroniska Grzegorz Gruba przybliżył specyfikę placówki. Później głos zabrał ks. Krzysztof Banasik, z-ca dyrektora Caritas, który wygłosił wykład nt. Specyfika zjawiska bezdomności.

Drugą część spotkania poprowadził Damian Zegadło, koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu. Na początku omówione zostały różne pomysły na działania wolontaryjne na rzecz osób bezdomnych. Później zaprezentował założenia konkursu na małe granty pt. „Skrzynka Miłosierdzia” ogłoszonego przez Caritas Diecezji Kieleckiej dla Szkolnych Kół Caritas.

Obejmuje on trzy obszary:

a) realizacja dzieła miłosierdzia na rzecz konkretnej grupy potrzebujących: dzieci, starszych, osób chorych, niepełnosprawnych, bezdomnych, samotnych itp.;

b) działania na rzecz podniesienia swoich kompetencji w ramach podejmowanej działalności wolontaryjnej: szkolenia, warsztaty, wyjazdy, spotkania, wizyty studyjne itp.;

c) promocja aktywności wolontaryjnej w środowisku: imprezy plenerowe, konkursy, spotkania, prelekcje, materiały promocyjne itp.

Ostatnim punktem konferencji szkoleniowej było zaprezentowanie materiałów multimedialnych do wykorzystania w trakcie Roku Świętego Brata Alberta.

Spotkanie zakończyło zwiedzanie schroniska i słodki poczęstunek.

Szczegóły konkursu „Skrzynka Miłosierdzia” znajdziesz TUTAJ !!!

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy:

Odwiedza nas 39 gości oraz 0 użytkowników.

• zielen.jpg
  • cebule.JPG