Dziś: 24 Listopad 2017    |    Imieniny: Flora, Jan, Roman

XXV Światowy Dzień Chorego

Światowy Dzień Chorego ustanowił Jan Paweł II w liście skierowanym 13 maja 1992 r. do ówczesnego przewodniczącego Papieskiej Rady ds. Duszpasterstwa Służby Zdrowia, kard. Fiorenzo Angeliniego. Papież wyznaczył też od razu na obchody tego dnia wspomnienie objawienia Matki Bożej w Lourdes, które przypada 11 lutego. Ogólnoświatowe obchody Dnia Chorego odbywają się co roku w jednym z sanktuariów maryjnych na świecie.

Tematem tegorocznych obchodów Światowego Dnia Chorego są słowa zaczerpnięte z kantyku Magnificat: „Zdumienie tym, czego dokonuje Bóg: Wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny" (Łk 1, 49). Centralne uroczystości odbędą się w sanktuarium maryjnym w Lourdes.

Diecezjalne obchody odbędą się 11 lutego w Szpitalu Wojewódzkim na Czarnowie, gdzie o godz. 11.30 mszę świętą odprawi ks. bp. Marian Florczyk. Zapraszamy także na Eucharystię sprawowaną w kaplicy Hospicjum im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach w dniu 13 lutego o godz. 12.00.

"Bracia i siostry, wszyscy chorzy, pracownicy służby zdrowia i wolontariusze, razem wznieśmy naszą modlitwę do Maryi, aby Jej macierzyńskie wstawiennictwo wspierało i towarzyszyło naszej wierze i wyjednało nam u Chrystusa, Jej Syna, nadzieję na drodze uzdrowienia i zdrowia, poczucie braterstwa i odpowiedzialności, zaangażowania na rzecz integralnego rozwoju człowieka oraz radość wdzięczności, za każdym razem, kiedy zaskakuje nas Swoją wiernością i miłosierdziem."

(z Orędzia Ojca Świętego Franciszka na XXV Światowy Dzień Chorego)

Gościmy:

We have 36 guests and no members online