Dziś: 26 Kwiecień 2018    |    Imieniny: Maria, Marcelina, Marzena

error

[sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/KuligRudki is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Mieszkańcy DPS z Rudek na kuligu

4 lutego 2017 r. mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej Caritas w Rudkach uczestniczyli w kuligu. Dzięki uprzejmości pana Włodzimierza, właściciela niewielkiej stadniny koni w Drugni, nasi mieszkańcy mogli zwiedzić stadninę i poznać pracę w takim miejscu. Główną atrakcją wyprawy był konny kulig po lesie, a potem pieczenie kiełbasek. Ognisko odbyło się przy leśnej figurce św. Huberta, o której  p.  Renata Sędzimir, nasza terapeutka, opowiedziała ciekawą historię. Podopieczni DPS mogli również spróbować jazdy konno w towarzystwie opiekuna stadniny. Brat pani Renaty przybliżył nam na czym polega zapomniany już zwód pilarza oraz jak wygląda praca arborysty. To zawód polegający na pielęgnacji drzew metodą alpinistyczną bez użycia ciężkiego sprzętu. W organizację kuligu zaangażowali się również zaprzyjaźnieni z naszą placówką wolontariusze z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Rembowie.

{gallery}galeria/KuligRudki{/gallery}