Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

"Architekci marzeń" - warsztaty aktywizujące dla osób z zaburzeniami psychicznymi

Zespół Placówek Caritas w Proszowicach realizuje projekt „Artyści marzeń”. Celem zadania jest umożliwienie osobom z zaburzeniami psychicznymi, a także ich rodzinom przezwyciężenie trudnych sytuacji życiowych pojawiających się zwłaszcza w związku z wykluczeniem społecznym tej grupy.

Projekt przewiduje pobudzenie aktywności i rozwijanie zainteresowań beneficjentów poprzez organizowanie czasu wolnego w formie między innymi warsztatów  hortiterapii,  chromoterapii oraz warsztatów animacji filmowej.

W hortiterapii wykorzystuje się  zajęcia w ogrodzie jako sposób leczenia. Beneficjenci mają do dyspozycji Ogród Biblijny, uczestniczą w pracach pielęgnacyjnych i korzystają ze specjalnie przygotowanej ścieżki sensorycznej.  Wpływa to pozytywnie na ich samopoczucie i proces rehabilitacji; pozostając w kontakcie z przyrodą stają się pełnoprawnymi, współodpowiedzialnymi członkami wspólnoty opiekującej się ogrodem. Plenerowe warsztaty malarskie z chromoterapią to malowanie abstrakcji graficznych. Pomaga to w wyrażeniu własnych uczuć i emocji w dziele twórczym, w sposób niewerbalny. Zajęcia te poprawią nastrój, dają obraz osobowości autora. Dla uczestników warsztatów efekt własnej pracy pozytywnie wpływa na poczucie własnej wartości oraz pobudza wyobraźnię.

Warsztaty zorganizowane zostały w ramach projektu „Architekci marzeń”, który jest współfinansowany ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w ramach Programu „Oparcie społeczne dla osób z zaburzeniami psychicznymi” – edycja 2016”.