Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

Marszałek Senatu z wizytą na koloniach w Kaczynie

W piątek, 5 sierpnia br,  miało miejsce wyjątkowe wydarzenie. Pan Stanisław Karczewski - Marszałek Senatu Rzeczypospolitej Polskiej odwiedził  dzieci i młodzież wypoczywające na kolonii letniej w Ośrodku Wypoczynkowym w Kaczynie. Koloniści pochodzą z rodzin polonijnych z Grodna na Białorusi oraz z rodzin diecezji kieleckiej. Pan Marszałek na świętokrzyskiej ziemi został przywitany chlebem... i kwasem chlebowym przywiezionym z Białorusi. Dzieci podczas spotkania z gościem opowiadały o tym, jak ważne są dla nich kolonie organizowane przez Caritas Diecezji Kieleckiej w Kaczynie oraz o dzieliły się tym co podoba im się w Polsce najbardziej i co jeszcze chciałyby zobaczyć. Wiele radości, zarówno kolonistom jak i panu Marszałkowi, przyniósł wspólny śpiew i zabawa oraz  podwieczorek, na który podano pięknie przystrojone lody. Na koniec dzieci w prezencie od pana Karczewskiego otrzymały pamiątkowe czapeczki, a także sprzęt sportowy. Dzieci z kolei wręczyły gościowi prace plastyczne specjalnie przez nie na tę okazję przygotowane. Zwieńczeniem piątkowej wizyty Pana Marszałka w Kaczynie było zasadzenie pamiątkowego drzewka symbolizującego to ważne dla dzieci spotkanie. Niewątpliwie dzieci z polonii białoruskiej oraz świętokrzyskich rodzin zyskały dziś w osobie Pana Marszałka nowego przyjaciela.

Pobyt dzieci z Białorusi w Kaczynie wspólfinansowany jest ze środków Senatu RP w wysokości 16580 zł w ramach projektu "Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie - naucz. Jeśli nie wie - wytłumacz. Jeśli nie może - pomóż" - kolonie Caritas dla dzieci polonijnych i polskich szansą na kształtowanie postaw.