Dziś: 5 Grudzień 2019    |    Imieniny: Krystyna, Sabina, Norbert

Dar serca młodzieży dla Hospicjum w Kielcach

Dnia 8 kwietnia br. w Hospicjum im. bł. M.Teresy z Kalkuty w Kielcach sprawowana była Eucharystia z racji obchodzonego 72 Tygodnia Miłosierdzia. Modlitwie w intencji chorych, podopiecznych Hospicjum Stacjonarnego i Domowego przewodniczył ks. Krzysztof Banasik - zastępca dyrektora Caritas Kieleckiej. Po Mszy św. odmówiono Koronkę do Miłosierdzia Bożego, którą poprowadził ks. Sylwester Iwan - kapelan Hospicjum. Po modlitwie ks. Banasik wręczył podziękowanie delegacji VI Liceum Ogólnokształcącego im J.Słowackiego w Kielcach za przekazanie 2 telewizorów dla Hospicjum. Młodzież z własnej inicjatywy w dniu 18 marca br. zorganizowała Turniej Charytatywny. Zespoły uczniów, nauczycieli i absolwentów rywalizowały ze sobą w halowej piłce nożnej, a zbiórka wśród uczestników zawodów i zgromadzonych widzów przyniosła efekt w postaci zakupionych później telewizorów. Będą one zamontowane w salach pacjentów i umożliwią chorym oglądanie programów telewizyjnych, a także transmisji nabożeństw z hospicyjnej kaplicy. Bardzo dziękujemy młodzieży, opiekunom i dyrekcji VI LO w Kielcach za ten piękny gest i stałe zaangażowanie w działania na rzecz idei hospicyjnej.

Wcześniej, 11 lutego br., również 2 telewizory zostały zakupione do Hospicjum przez młodzież Zespołu Szkół Katolickich Diecezji Kieleckiej. Środki pozyskano wtedy z organizacji Koncertu Charytatywnego, w którym występowali uczniowie Szkoły Katolickiej.