Dziś: 1 Kwiecień 2020    |    Imieniny: Grażyna, Zbigniew, Teodor - Prima aprilis

error

[sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/Poświęcenie_wyremontowanego_Schroniska_dla_Kobiet is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Poświęcenie wyremontowanego Schroniska dla Kobiet

Dnia 29 grudnia br. w budynku Schroniska dla Kobiet i Centrum Interwencji Kryzysowej w Kielcach przy ul. Urzędniczej 7B odbyło się poświęcenie placówki połączone ze spotkaniem opłatkowym. Dyrektor Caritas ks. Stanisław Słowik wprowadził zebranych w atmosferę świątecznego spotkania i opowiedział o przebiegu remontu placówki.

Po modlitwie i odśpiewaniu kolędy ks. Krzysztof Banasik poświęcił budynek oraz pobłogosławił pracowników, podopiecznych placówki i przybyłych gości. Uczestnicy spotkania  obejrzeli wyremontowaną placówkę, pokoje mieszkanek i kuchnię, funkcjonalne biuro, odnowione salki terapeutyczne oraz kolorową bawialnię dla dzieci. Pani Renata Segiecińska – dyrektor Wydziału Polityki Społecznej Urzędu Wojewódzkiego gratulowała przedsięwzięcia i złożyła życzenia noworoczne. Następnie w świetlicy Schroniska wszyscy zebrani połamali się opłatkiem, składając sobie życzenia błogosławieństwa i łask Bożych na nadchodzący Nowy Rok 2016. Po życzeniach uczestnicy uroczystości zasiedli do wspólnego stołu zastawionego tradycyjnymi świątecznymi potrawami przygotowanymi przez mieszkanki i pracowników Schroniska.

W ramach modernizacji placówki wymieniono podłogi i najstarszą część dachu, na który położono również instalację solarną. Wyremontowano łazienki, kuchnię, pokoje, bawialnię dla dzieci i salkę terapeutyczną oraz zamontowano plac zabaw. Remont kosztował 450 tysięcy złotych, z czego 360 tysięcy złotych pochodziło z budżetu państwa. Pozostała kwota to wkład Caritas Diecezji Kieleckiej.

{gallery}galeria/Poświęcenie_wyremontowanego_Schroniska_dla_Kobiet{/gallery}