Dziś: 1 Kwiecień 2020    |    Imieniny: Grażyna, Zbigniew, Teodor - Prima aprilis

Charytatywny Koncert Kolęd na Świętym Krzyżu

Dnia 6 stycznia 2016 r. o godz. 16.00 w Bazylice Mniejszej na Świętym Krzyżu odbędzie się Charytatywny Koncert  Kolęd z udziałem Andrzeja Piasecznego, Marka Piekarczyka, muzyków z Kielc: Agnieszki Kowalczyk, Łukasza Mazura, z Wrocławia: Marii i Jarosława Zawartków oraz Zespół "Echo Łysicy" z Bielin. Koncert uświetnią także: Michał Kaczor z Lubartowa grą na instrumentach biblijnych, Marcin Brykczyński - aktor teatru im. Stefana Żeromskiego z Kielc recytacją Kazania na Narodzenie Pańskie oraz Emilka Chlewicka.

Całkowity dochód z koncertu przekazany zostanie rodzinie państwa Borowiec z miejscowości Podłazie w gminie Łączna,  W nocy 6 października 2015 r. w ich domu wybuchła butla z gazem. W pożarze dom i zabudowania gospodarcze spłonęły doszczętnie. Pan Jan z żoną Haliną i dwójką małych dzieci zamieszkali tymczasowo u sąsiadów. Rodzina została bez żadnych oszczędności. Jan jest jedynym żywicielem rodziny, jego pensja z trudem wystarcza na bieżące potrzeby. Ich marzeniem jest powrót do własnego domu. Wierzą, że z pomocą ludzi dobrej woli uda się go odbudować.

Charytatywny koncert to konkretna odpowiedź na przeżywany w Kościele Jubileuszowy Rok Miłosierdzia, w którym mamy otworzyć się na żyjących w najbardziej beznadziejnych peryferiach egzystencji (papież Franciszek).

Wejściówki na koncert: VIP 100 zł oraz Normalny 50 zł do nabycia  w siedzibie Caritas Diecezji Kieleckiej.