Dziś: 16 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Edyta, Kamil, Korneliusz

Proszowice: Krzyż Zasługi dla Pani Kierownik

W dniu 12 listopada br. w Środowiskowym Domu Samopomocy  Caritas w Proszowicach miało miejsce niezwykłe wydarzenie. W imieniu Prezydenta RP Andrzeja Dudy, Wojewoda Małopolski Jerzy Miller uhonorował Złotym Krzyżem Zasługi p. Urszulę Jarosz. – Kierownik Zespołu Placówek Caritas w Proszowicach. To jedno z najwyższych odznaczeń państwowych. Krzyż Zasługi jest nagrodą dla osób, które położyły zasługi dla Państwa lub obywateli spełniając czyny przekraczające zakres ich zwykłych obowiązków, a przynoszące znaczną korzyść Państwu lub obywatelom.

„Ten Krzyż, to tak nie do końca mój, bo to jest zasługa całego mojego zespołu, przecież nie ja na niego zapracowałam, nie będę ukrywać, że to jest dla nas ogromna satysfakcja, że ktoś dostrzega naszą pracę, to jest i wasze odznaczenie” - tymi słowami p. Urszula zwróciła się do swoich współpracowników. Podziękowała także panu Wojewodzie za wręczenie odznaczenia i życzliwe wspieranie działań placówki.

W uroczystościach wzięli udział także: Dyrektor Wydziału Polityki Społecznej w Krakowie p. Małgorzata Lechowicz, Burmistrz Proszowic p. Grzegorz Cichy, wraz ze swoją zastępczynią  p. Iwoną Latowską, Starosta Proszowicki p. Grzegorz Pióro, Dyrektor Caritas Kieleckiej ks. Stanisław Słowik oraz pracownicy i podopieczni Zespołu Placówek Caritas w Proszowicach.