Dziś: 21 Maj 2019    |    Imieniny: Tymoteusz, Wiktor, Kryspin

"Jestem Eko - dbam o środowisko" - zajęcia otwarte w Proszowicach

Do Świetlicy Środowiskowej Caritas w Proszowicach po raz drugi zaprosiliśmy rodziny dzieci uczestniczących w projekcie „Z atlasem i plecakiem  w Polskę i świat” do udziału w zajęciach otwartych. Tym razem, nawiązując do tematyki ostatnich zajęć, dwie grupy ponownie wspierane przez wolontariuszki z Zespołu Szkół w Piotrkowicach Małych zmagały się z zadaniami nawiązującymi do zagadnień ekologicznych oraz z pytaniami dotyczącymi Pienin, jako kolejnego poznanego pasma górskiego.

Rywalizacja była pasjonująca, a poziom wiedzy obu grup bardzo wyrównany. Odpowiedzi dzieci nagradzane były listkami w trzech kolorach: zielonym, żółtym i czerwonym. Oczywiście za dobrą odpowiedź drużyna otrzymywała liść zielony, za niepełną żółty, a za błędną czerwony. Liście nawiązywały do galerii prac wykonanych przez uczestników warsztatów przyrodniczych z okazji przypadającego 10 października Dnia Drzewa.

Podczas spotkania dzieci tworzyły prace plastyczne obrazujące dwa oblicza naszej planety: Ziemię zanieczyszczoną i zniszczoną przez człowieka oraz Ziemię zieloną i błękitną, taką, która jest przyjaznym miejscem do życia dla ludzi, zwierząt i roślin. W trakcie zajęć odczytany został także list od Ziemi i Kodeks Młodego Ekologa. Rodzice ponownie mogli obejrzeć prace dzieci i materiały z warsztatów i bardzo chętnie włączyli się do rozmowy o ochronie  środowiska i ginących gatunków zwierząt.

To bardzo miłe spotkanie zakończyliśmy wspólną fotografią i apelem do dorosłych o  aktywne spędzanie wspólnego czasu z dziećmi i uczenie ich szacunku dla otaczającej nas przyrody.