Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

Z okazji 20-lecia SKC

W dniach 12-13 września w Rzeszowie odbył się Ogólnopolski Zjazd Szkolnych Kół Caritas. Okazją do spotkania była 20 rocznica powołania pierwszego koła w rzeszowskim II Liceum Ogólnokształcącym. Od tamtego czasu w całej Polsce powstało ponad 2 700 takich grup wolontaryjnych.

Caritas Diecezji Kieleckiej na spotkaniu w Rzeszowie reprezentowało 20 osób z pięciu Szkolnych Kół Caritas. Na zjazd przybyło ponad 2000 wolontariuszy z całej Polski. Główne uroczystości w sobotę odbyły się w Hali Sportowej na Podpromiu. W programie imprezy było przybliżenie historii SKC, okolicznościowe wyróżnienia oraz występy artystyczne. Duża atrakcją był pokaz fontanny multimedialnej w centrum Rzeszowa. Młodzi wolontariusze do późnych godzin wieczornych bawili się przy muzyce zespołu "Karczmarze NaNowo".

Niedzielne uroczystości rozpoczął Marsz Miłosierdzia. Tłum wolontariuszy SKC przemierzył ulice Rzeszowa  zatrzymaując się przy 6 stacjach, którym patronowali święci. W każdym z tych miejsc przybliżano poprzez śpiew, scenki teatralne, wiersze różne aspekty miłosierdzia. Całość obchodów zakończyła uroczysta Msza Święta odprawiona w Ogrodach Bernardyńskich obok Sanktuarium Pani Rzeszowa. Eucharystii przewodniczył Biskup Rzeszowski Jan Wątroba.

Delegacja kielecka wróciła z Rzeszowa ubogacona duchowo i szczęśliwa, że jest częścią tego wielkiego dzieła miłosierdzia jakim jest Caritas. Doskonale zrozumieli słowa bł. Matki Teresy z Kalkuty: "Czujemy, że nasza działalność to tylko kropla w morzu, ale bez niej ocean byłby uboższy."

Damian Zegadło