Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

Wakacje z Caritas.

Okres wakacji nieodłącznie wiąże się z wypoczynkiem w formie koloni lub półkoloni. Caritas Diecezji Kieleckiej jak co roku przygotowała Wakacyjną Akcję Caritas. Jest ona skierowana do dzieci i młodzieży z rodzin, których rodzin nie stać na wypoczynek letni.

Turnusy kolonijne  w bieżącym roku odbędą się w Wisełce koło Międzyzdrojów, Karpaczu i Kaczynie. Całość podejmowanych działań wychowawczych będzie precyzował autorski program kolonijny „Wy-GRAJ-my życie” opracowany przez doświadczonych pedagogów i wolontariuszy Caritas. Odnosi się on do praw człowieka propagowanych przez Jana Pawła II. Wśród metod pracy zostaną wykorzystane zajęcia dramowo-teatralne oraz umiejętność prowadzenia kroniki, relacji. Caritas Diecezji Kieleckiej pragnie w ten sposób aktywnie wpisać się w obchody roku 2015, który Sejm RP ogłosił Rokiem Św. Jana Pawła II, Rokiem Jana Długosza i Rokiem Teatru Polskiego. W ramach Wakacyjnej Akcji Caritas będzie wypoczywać 570 dzieci polskich i 25 uczestników polonijnych. Kadrę turnusów stanowić będą kierownicy, duszpasterze, pielęgniarki, ratownicy wodni oraz wychowawcy, którymi w większości będą wolontariusze.

Ofertę kolonijną uzupełnia wypoczynek w miejscu zamieszkania. Półkolonie przeprowadzone zostaną w oparciu o placówki wsparcia dziennego prowadzone przez Caritas w Kielcach, Jędrzejowie, Proszowicach, Chmielniku, Mniowie, Cudzynowicach, Ślęcinie i Desznie. W ogniskach wychowawczych i świetlicach środowiskowych dzieci uczestniczyć będą w zajęciach rekreacyjnych, wyjściach na basen, konkursach, wycieczkach krajoznawczych. W całość zajęć wplecione zostaną działania profilaktyczne. Z tej formy wypoczynku będzie mogło skorzystać ok. 400 podopiecznych.

Kolonie i półkolonie są organizowane ze środków własnych Caritas pochodzących z Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom przy wsparciu finansowym Ministerstwa Edukacji Narodowej, Kuratorium Oświaty w Kielcach, Kuratorium Oświaty w Krakowie, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, Miasta Kielce, Miasta i Gminy Jędrzejów, Miasta i Gminy Słomniki, Miasta i Gminy Miechów, Miasta i Gminy Proszowice.