Dziś: 6 Czerwiec 2020    |    Imieniny: Dominika, Laura, Norbert

Zachęcamy do wsparcia Wirtualnych Pól Nadziei

Jesienią ubiegłego roku w uroczysty sposób na rabatach w Kielcach i w wielu miejscowościach naszej diecezji posadzone zostały żonkile – symbol życia i nadziei. W ten sposób 2 października 2019 r. zainaugurowane zostały Pola Nadziei 2019/20. Żonkilowe cebulki obumarły w ziemi, by wiosną wydać piękny, żółty kwiat. W ubiegłych latach były one rozprowadzane przez wolontariuszy podczas kwest ulicznych, kiermaszów, festynów i marszów. Niestety, tegoroczna akcja nie może mieć podobnego finału. Z powodu epidemii koronawirusa nie mogą być organizowane zbiórki uliczne i imprezy plenerowe, nie można też angażować wolontariuszy do takich działań. Chcemy jednak kontynuować tę piękną, szczytną ideę, dlatego korzystając z rozwiązań informatycznych zapraszamy do włączenia się w Wirtualne Pola Nadziei 2019/20. Możemy wesprzeć Hospicjum im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach dokonując wpłaty on-line do Wirtualnej Puszki. W tym roku zebrane środki chcemy przeznaczyć na wsparcie personelu medycznego: lekarzy, pielęgniarek, opiekunów, fizjoterapeutów poprzez zakup środków bezpieczeństwa w postaci przyłbic, maseczek, fartuchów i płynów do dezynfekcji. Potrzeby sięgają także zakupu ozonatorów i oczyszczaczy powietrza oraz dozowników bezdotykowych. Będziemy wdzięczni za każdy dar serca! Jeżeli nie możesz naszemu hospicjum pomóc finansowo, wspieraj modlitwą.

WIRTUALNE POLA NADZIEI

Pola Nadziei to międzynarodowy program, którego zadaniem jest pozyskiwanie środków na funkcjonowanie hospicjów, ale także szerzenie idei hospicyjnej, propagowanie bezinteresownej pomocy dla bliźniego w potrzebie, zwiększanie świadomości społecznej dotyczącej potrzeb fizycznych, psychicznych i duchowych osób chorych i cierpiących. Poprzez Pola Nadziei chcemy pokazywać, że życie na każdym etapie jest bezcenną wartością i że warto pomagać, by otoczyć je miłością.