Dziś: 1 Kwiecień 2020    |    Imieniny: Grażyna, Zbigniew, Teodor - Prima aprilis

Obchody Światowego Dnia Chorego w diecezji kieleckiej

Diecezjalne obchody 28 Światowego Dnia Chorego 11 lutego 2020 r. odbędą się w Pierzchnicy w siedzibie Fundacji Domu Seniora im. Sue Ryder (ul. Szkolna 36). Biskup kielecki Jan Piotrowski przewodniczył będzie Eucharystii o godz. 11.00. Po niej występy artystyczne w wykonaniu dzieci i młodzieży oraz wystąpienia zaproszonych gości. Z kolei biskup Marian Florczyk o godz. 12.00 w intencji chorych sprawował będzie Eucharystię w  Hospicjum Caritas im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach (ul. Mieszka I 48 C). Na zakończenie liturgii udzielone będzie zebranym indywidualne błogosławieństwo Najświętszym Sakramentem. Po południu o godz. 17 w sali koncertowej  Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych im. L. Różyckiego w Kielcach odbędzie się Koncert charytatywny "Serce dla Hospicjum". Wystąpią zespoły Shaken Organs z VI LO w Kielcach oraz uczniowie ZPSM im. L. Różyckiego. Podczas koncertu będzie można wesprzeć chorych kieleckiego Hospicjum poprzez ofiary do puszek, cegiełki oraz poprzez udział w licytacjach.

Światowy Dzień Chorego Kościół obchodzi 11 lutego – w dniu objawień Matki Bożej z Lourdes. Święto to ustanowił Jan Paweł II w 1992 r., aby co roku zwrócić uwagę świata na problem ludzi chorych, którzy potrzebują naszego wsparcia i modlitwy. Tegoroczny 28 Światowy Dzień Chorego obchodzimy pod hasłem "Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście, a Ja was pokrzepię" (Mt 11,28). Tradycyjnie na tę okoliczność Ojciec Święty Franciszek wystosował orędzie.

ORĘDZIE PAPIEŻA FRANCISZKA NA XXVIII ŚWIATOWY DZIEŃ CHOREGO