Dziś: 18 Luty 2020    |    Imieniny: Konstancja, Maksym, Bernadeta

Jak dzieci kosmos poznawały

Dzieci uczęszczające do Świetlicy Środowiskowej Caritas w Proszowicach w dniach od 3 do 6 lutego brały udział w zajęciach edukacyjnych w ramach mobilnej stacji doświadczeń. Tematyka zajęć związana była z kosmosem, więc miały okazję poznać nie tylko planety naszego Układu Słonecznego, ale też „zajrzały” do wnętrza Słońca, naszej dziennej gwiazdy, by dowiedzieć się, z jakich pierwiastków jest zbudowana. Na zajęciach rozmawiano o gwiazdozbiorach  i ich związku z mitologią grecką, o Księżycu i zmianach w jego wyglądzie oraz o wielu innych fascynujących tematach związanych z tą dziedziną. Wszystko to pozwoliło wychowankom  wzbogacić wiadomości na te mniej znane, choć pasjonujące tematy i znacznie wzbogaciło ich wyobraźnię.

Warsztaty zorganizowane zostały w ramach projektu pn. „Poszerzenie oferty świetlicy środowiskowej prowadzonej przez Zespół Placówek Caritas w Proszowicach”, dofinansowanego z Funduszy Europejskich. W ogóle wiele ciekawego działo się w świetlicy podczas ferii, kiedy dzieci zapominają o nauce i myślą o odpoczynku i zabawie. Brak śniegu nie przeszkodził nam dobrze wykorzystać  tego czasu. Nasi wychowankowie grali w różnego rodzaju gry planszowe i świetnie bawili się podczas zabaw grupowych. Ufamy, że zrelaksowani i z nowym zapasem sił wrócą do swoich do szkół.