Dziś: 18 Luty 2020    |    Imieniny: Konstancja, Maksym, Bernadeta

Zimowy wypoczynek w Zakopanem

„Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu…” Ta mądrość z „Małego Księcia” była myślą przewodnią zimowiska Caritas Diecezji Kieleckiej zorganizowanego w Zakopanem w dniach 27 stycznia – 2 lutego 2020 roku. Uczestniczyło w nim ok. 40 dzieci z powiatu buskiego zrekrutowanych przez Stowarzyszenie „Razem Dzieciom”. Czas zimowego odpoczynku był bardzo intensywny. Wolontariusze Caritas przygotowali dla dzieci propozycje warsztatów: teatralnego, artystycznego, cyrkowego, muzycznego i zdrowotnego. Każda grupa miała okazje spróbować swych sił w innych aktywnościach. W efekcie dzieci nauczyły się tańców integracyjnych, wykonały kaktusy z filcu, żonglowały chustkami czy dzieliły się talentami aktorskimi. Piękna pogoda zachęcała również do aktywności na świeżym powietrzu. Uczestnicy szusowali pod okiem instruktorów na stokach Harendy, zjeżdżali z radością na sankach i robili  wymyślne akrobacje na lodowisku. Została dla nich zorganizowane wycieczki na Krzeptówki, do Kuźnic oraz zwiedzanie Centrum Edukacji Przyrodniczej. Wychowawcy realizowali program wychowawczy bazujący na książce „Mały Książe”. Postacie z tego utworu literackiego przewijały się w różnych inicjatywach realizowanych podczas zimowiska takich jak: Talent Show, konkurs karykatur czy rzeźb ze śniegu.

Dziękujemy serdecznie kreatywnej kadrze za zaangażowanie w organizacje wypoczynku dla dzieci, a uczestnikom życzymy dobrego drugiego tygodnia ferii.