Dziś: 17 Lipiec 2019    |    Imieniny: Aneta, Bogdan, Aleksy

Śniadanie Wielkanocne dla Osób Bezdomnych i Samotnych

W Wielką Sobotę, 20 kwietnia 2019 r. w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach do świątecznego stołu zasiadły osoby bezdomne i samotne. Śniadanie wielkanocne już po raz kolejny zorganizowane zostało przez Caritas Diecezji Kieleckiej, Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Kielcach i WDK.

Pokarmy poświęcili biskupi kieleccy: Jan Piotrowski, Marian Florczyk i Andrzej Kaleta. Księża biskupi poprowadzili wspólną modlitwą i złożyli wszystkim wielkanocne życzenia. Na spotkaniu obecni też byli: senator Krzysztof Słoń, wiceprezydent Kielc Marcin Różycki, przedstawiciele MOPR i księża dyrektorzy Caritas Kieleckiej. Na stołach nie zabrakło tradycyjnych potraw wielkanocnych, były więc jajka, żurek, wędliny, sałatki i ciasta. Przy obsłudze stołów pomagali wolontariusze Parafialnego Zespołu Caritas przy Parafii Podwyższenia Krzyża Świętego w Kielcach. Uczestnicy spotkania podkreślali, że dla nich to niezwykle ważne wydarzenie, bo nie są sami, mogą razem zasiąść do wspólnego stołu, dzielić się wielkanocną radością. Śniadanie zgromadziło kilkuset uczestników, którzy na zakończenie otrzymali paczki z żywnością. Produkty pochodziły z przedświątecznej zbiórki żywności Caritas, wsparcia udzielił również Kielecki Bank Żywności.