Dziś: 16 Czerwiec 2019    |    Imieniny: Alina, Aneta, Justyna

Przedświąteczna pomoc potrzebującym

Tradycyjnie w okresie przedświątecznym Caritas Diecezji Kieleckiej zorganizowała pomoc dla osób potrzebujących. W dniach  29-30 marca br. przeprowadzono zbiórkę żywności „Tak, pomagam” w kilkunastu miejscowościach diecezji.  Z pomocą 1200 wolontariuszy, głównie z  Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas, zebrano ponad 16 ton żywności. Dodatkowo ze środków Caritas zakupiono wędlinę do paczek. W sumie przez Punkt Pomocy Doraźnej w Kielcach i zespoły parafialne w diecezji przekazano potrzebującym około 2500 paczek. Dla osób bezdomnych i samotnych zorganizowano śniadanie wielkanocne. Odbędzie się ono 20 kwietnia w Wielką Sobotę o godz. 10.30 w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Pokarmy poświęcą biskupi kieleccy. Przewidywany jest udział ok. 450 osób bezdomnych i samotnych. Uczestnicy spotkania otrzymają paczki świąteczne od Caritas. Produkty do paczek pochodzą ze zbiórki żywności, część asortymentu podarował Kielecki Bank Żywności, a pieczywo bezpłatnie przekazała Piekarnia Pod Telegrafem. Śniadanie wielkanocne wspólnie organizują Caritas Diecezji Kieleckiej, Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie i Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach.

Jak co roku przed Świętami Zmartwychwstania Pańskiego  Caritas rozprowadza baranki wielkanocne. Poprzez parafie do wiernych diecezji kieleckiej trafiło ok. 26 tys. baranków z czekolady, które umieszczane są w koszykach ze święconką. Dochód z akcji przeznaczony zostanie na organizację kolonii charytatywnych i zajęcia profilaktyczne w świetlicach dla dzieci z najuboższych rodzin.

Realizacja dzieł charytatywnych  możliwa jest dzięki pomocy wielu darczyńców i wolontariuszy, którym serdecznie dziękujemy za okazaną dobroć.

Na nadchodzące Święta Wielkanocne składamy serdeczne życzenia, by Chrystus Zmartwychwstały obdarzał pokojem i dodawał sił do podejmowania nowych wyzwań. Wesołego Alleluja!